lauantai 19. helmikuuta 2011

Henkilöstökoulutusta verkossa – henkilöstöä satimessa?

Verkko-opetuksen asiantuntija Clive Shepard takoi hiljattain ruutuun Onlignement –blogissaan synkkiä tuloksia Iso-Britanniasta. Hänen tummasävyinen viestinsä perustui yleishyödyllisen Towards Maturity –organisaation 2010 Benchmark Report tilannekatsaukseen, jossa moititaan verkkokoulutusten kehnoa laatua. Raportissa mainittiin epäkohtana, että lähiopetukseen perustuvaa henkilöstökoulutusta on siirretty verkkoon jonkinlaisena paniikkiratkaisuna. Raportissa toteutuksia moititaan mm. epärelevanteiksi työn kannalta ja liian mekaanisiksi hiirenklikkailu-maratooneiksi. Onhan joukossa varmasti helmiä ja muitakin jalokiviä, mutta Shepard listasi epäkohtia aikamoisen listan. Moni niistä tuntuu tutulta, tässä pari poimintaa:Tuohon voisi lisätä: (1) oppimateriaali perustuu jo aiemmin käytettyyn aineistoon, joka on vain muunnettu verkkomuotoon tai (2) verkkokoulutus ei huomioi oppijoiden yksilöllisiä oppimistarpeita.

Ratkaisuna pulmiin Shepard lyö ruutuun listan, jolla välttäisi ainakin osan noista helmasynneistä. Tässä muutama:Alla on kaavio verkkokurssista, jossa koetetaan karttaa po. epäkohtia ja soveltaa muutamia hyödyllisistä verkko-opiskelun muodoista: I. Alkutesti ohjamassa oikealle opiskeluradalle ('Oletko vasta-alkaja vai tiedätkö jo paljon?'); (II) Tehtäväsarjat lisäämässä koulutettavan tietotaitoa asteittain; (III) Vuorovaikutteiset videot tarjoamassa monikanavaista informaatiota mutkikkaiden asioiden omaksumiseen; (IV) Päätöstesti antamassa palautetta, mitä pitäisi vielä kerrata tai täydentää.Kaavio ei ole teoriaa vaan Moodlen työkaluilla toteutettua, testattua ja toimivaksi havaittua verkko-opiskelua. Tosin kannattaa muistaa, että useimmat verkkokurssit ovat rakenteellisesti, pedagogisesti ja toiminnallisesti kypsiä kokonaisuuksia vasta kolmannella toteutuskerralla. Joten eka toteutusta piti melkoisesti hioa, koska aina mukaan lipsahtaa kupruja, joita ei etukäteen osannut ottaa huomioon.

keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Selvitä nyt ravintoaineiden ja lääkkeiden interaktioita

Valveutuneella Terveysporttikäyttäjällä on nyt mahdollisuus myös selvittää onko potilaan lääkityksen ja ravintoaineiden välisiä interaktioita. Kahvitauolla joku sanoi, että monella fluorokinolilla ja maidolla on interaktioita. Onko se pelkkää lääketieteellistä folklorea? Sen ja monta muuta voi nyt tarkistaa, opi tämä uusi SFINX-taito alle minuutin lyhytvideosta.


Lisäoppia leffoista

Vastaavia videoita käyttävä opetustekniikka on tarjolla Lääkäriseura Duodecimin verkkokurssilla ’Lääkäri ja tietokantojen osaava käyttö’. Parissa minuutissa oppii paljon uutta tietokannoista ja potilastyö saa ihan uuden ulottuvuuden. Tutkimuksissahan on osoitettu että kokenutkin yleislääkäri kohtaa kymmentä potilasta kohti 2-3 kysymystä, joihin hänellä ei ole vastausta valmiina.

Tietokantojen käyttöä voikin luonnehtia perinnerikkaalla ilmauksella: etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan. Ota siis tieto ja taito haltuusi.
 
Site Meter