torstai 25. elokuuta 2016

Varokaamme viheliäisiä luentovideoita?

Verkko on merkittävä koulutusväylä nykyään myös työelämässä. Mutta verkkokoulutuksessa käytettyjen luentojen toteutus on usein luvattoman kehno.
Eräs helmasynti: luentotaltiointi hukkaa live-esityksen oleellista sisältöä – ja oppija saa kärsiä sen nahoissaan.  Tällöin esitys on eloisa kuin kasa märkää hiekkaa:  luennoitsijan yksitoikkoinen selostus säestää powerpointin elotonta kuvakavalkaadia.

Tässä valaiseva esimerkki (kansainväliseltä verkkokurssilta), kesto 30 sekuntia, kuvittele millaiselta se maistuisi vaikkapa 20 min mittaisena (!).













linkki luentovideokatkelmaan


Vertailun vuoksi tässä tarjolla eräs tiedonhallinnan luentoni verkkoversiona. Siinä olen koettanut välttää em. sudenkuoppia.  Sen aihe on toki em. esimerkkiä suppeampi, Terveysportin ja MEDLINEn yhteiskäyttö kliinikkolääkärin apuna. Tempo on tiivis, kesto selvästi alle 3 minuuttia (rauhallisempaa menoa kaipaaville vinkiksi että videon nopeutta voi alareunan valikosta säätää).






linkki luentovideoon

maanantai 8. elokuuta 2016

Taitokartoituksia ammattitaidon kehittämiseen



Lääkärijärjestöjen oman koulutusyhdistyksen ProMedicon toimesta lääkäreille on tarjolla mainio ammatillisen kehittymisen nettipalvelu Taitoni.fi.  Se on integroitu lääkärin koulutuskalenterin kautta julkistettuun kurssitarjontaan ja tukee lääkärin mahdollisuuksia kehittää tietoja ja  taitoja eri osaamisalueilla lähestymisteemoina mm: ’Mitä sinä haluaisit oppia?’  ’Mikä kehittäisi sinua työssäsi?’  




Mitäpä jos koulutuksiin liittyen olisi etukäteen tarjolla keino mitata omaa osaamista yksityiskohtaisemmin?  Se olisi apuväline oppimistarpeiden inventointiin kun harkitsee johonkin koulutukseen osallistumista – tai voisi auttaa valittaessa eri koulutusten välillä.   




Kokeile testiä

Tässä esimerkki ’just-in-time’  pikatestistä yleispätevästä aiheesta, joka on relevantti kaikille lääkäreille.

 
Site Meter